Poppy field

Poppy field

Zelena simfonija

                                         Najprije zahvala! Hvala Viktoriji Boutenko na njenim divnim knjigama i na otkriću tisućljeća - čovjekova najprirodnija i najzdravija prehrana - je sirova prehrana.
Sve tradicionalna kuhinja, svi specijaliteti, kolači i slastice, sva makrobiotika i vegetarijanstvo, kao i svi kuhari, lonci i poklopci padaju u vodu, a ja bih rekao i do nogu Viktorije Boutenko. Ona svakako nije prva koja je otkrila načela prehrane za čovjeka, ali je u novije vrijeme posljednja koja je u praksi uobličila i do kraja provela djela Dr. Arnolda Ehreta, Dr Normana Walkera i drugih.
U svojim najznačajnijim knjigama: 12 koraka do sirove prehrane i Zeleno za zdravlje, na dirljiv i uvjerljiv način pojašnjava čovjekove tisućljetne zablude koje su uzrok većine bolesti današnjice i strpljivo nas vraća na put otrežnjenja i zdravlja (iste knjige mogu se naći prevedene u pdf formatu na internetu).

Boutenko nas na istančan i logičan način vodi da ozbiljno promislimo koja je naša prava prehrana te nas vraća na naše prirodne početke i potrebe koje smo zaboravili i zamjenili sa surogatima današnje prehrambene industrije i nametnutim lošim navikama.

Ne želim dalje teorizirati već vas iskreno upućujem na djela spomenutih autora u kojima je sve ovo dobro objašnjeno. Ovo je inače jako široko područje koje ne obuhvaća samo prehranu nego i sve ono što uz nju stoji, a ponajviše zdravlje.

Ove su istine u potpunosti promijenile moje stavove i navike u prehrani i donijele mi mnoge blagodati. Zaista vrijedi maksima - Ono si što jedeš; i na fizičkom i na duhovnom planu.

Uglavnom  na fizičkom planu moja se prehrana ne sastoji više iz stava da jedem bilo što, bilo kad i u bilo kojim količinama. Bio sam navukao lijepih kilograma i nekih zdravstvenih poteškoća. To je sada prošlost.

Naglašavam kako ja nisam skroz na sirovoj prehrani. Dugo sam se hranio uobičajeno tako da mi je to još teško prihvatiti u potpunosti. Omjer je sada otprilike 50/50.
Dan započinjem vodom i prirodnim sokom. Zatim nešto lagano doručkujem, a ručak je vegetarijanski, većinom neko jelo s povrćem ili sočivima. Često kuham na pari. Najbolje mi odgovara jedan okus po jednom obroku. Nastojim kada to odgovara jelu uz svaki obrok napraviti i nešto sirove salate. Meso više ne jedem (ono me čini mentalno teškim). Večera je skroz sirova tj. smiksam u blenderu raznog voća i povrća oko 1/2 litre i to polako pijuckam cijelo veče.
Inače tijekom dana zabavim se s orašastim plodovima ili sušenim voćem, a često uzmem i svježe voće.
Potrebu za slatkim vam stvarno može zadovoljiti sušeno voće (datulje, smokve, crni ribizl, grožđice...) Jedino me u iskušenje dovede supruga kad napravi slatko za goste ili za djecu. Bijeli šećer je hrana za sve bolesti.

Pošto je naslov ove stranice Zelena simfonija, red je da kažem i nekoliko riječi o zelenim kašastim sokovima i kako ih ja pravim.

Tko bi žvakao sirovi špinat blitvu ili pak list kupusa. U tekućem stanju ovo povrće je pravo bogatstvo zdravlja. Sa zelenim kašastim sokovima upravo to i radite. Samo što umjesto da ga jedete vi ga pijete.
Kako bi zeleni kašasti sok bio što ukusniji i ljepši za naše razmaženo nepce, a hranjiviji za stomak postoje mali trikovi.
Baza ili temelj većina kašastog soka ili smoothi-a je banana. Ona razblaži, smekša i profini svaki okus bilo kojeg zelenja koje nam se kao sirovo ne sviđa. Zatim po mom ukusu tu je još i jedna ili pola naranče. Ustvari evo prijedloga recepta jednog smoothi-a kako ga ja u najviše slučajeva radim:

2 banane
1 naranča
1 kivi (ili kruška ili jabuka)
po želji nekog zelenja (špinat, blitva, verzot, matovilac...)
2 suhe šljive (narezane)
1/2 čaše višanja ili malina ili šumskog voća (ima ih za kupit smrznute)
1 - 2 čaše vode (da se kašica može piti)

Sve se sipa ili postupno dodaje u blender i miksa dok ne postane jednolična smjesa. Najbolje je koristiti odmah, ali se može i čuvati u hladnjaku jedan dan.

Naravno kombinacija i okusa ima bezbroj, što samo ovisi o vama. Treba samo pokušati. S vremenom i iskustvom postajete ekspert u izradi kašica.
Često odabir kombinaciji ovisi i o godišnjem dobu. Tako ljeti preferiram breskve ili grožđe koje jako obožavam. Eksperimentirajte.

Još o izboru blendera.

Osobno koristim najjeftiniji blender snage 500 w. Ne morate imati skupi blender i ne mora biti od 1000 w, što preporučaju. Imam jednog po cijeni od 190 kn, a već mi traje dvije godine Dobro je što je blender snažniji jer tada bolje usitni sastojke. Moj je malo sporiji pa mu treba nešto više vremena. U konačnici je isto.
Pazite jedino da posuda blendera bude od stakla, a ne od plastike.




Još nešto: Efekte na zdravlje i vitalnost će te početi primjećivati odmah.
Moj savjet je da se izbaci "kruta" večera i da je se zamijeni sa sirovim zelenim kašicama. Svi oni koji imaju problema s viškom težine polako će na taj način početi mršavjeti i to bez primjene posebnih dijeta.
Ovim kašastim sokovima vi se ujedno hranite i čistite, što nijedna kuhana hrana ne može postići.

Evo ovako izgleda jedan obrok za troje različitih apetita:






Nema komentara:

Objavi komentar