Izvadak
iz knjiga Harvey i Marylyn Diamond - FIT
FOR LIFE I i II dio
(Knjige
toplo preporučam. Nalaze se prevedene na internetu u PDF izdanju.)
Postoje samo tri načela koja se odnose na
uzimanje hrane:
1. NAČELO HRANE S VISOKIM UDJELOM
VODE
Zdrav pristup jedenju smišljen je
da bi se unutrašnjost vašeg tijela
čistila od nakupljenih otpadnih
tvari. Vaše se tijelo mora pročistiti istom
onom tvari koju koristite kod
čišćenja bilo čega, bio to vaš auto, vaša
odjeća, posuda za smeće ili ulazni
puteljak do kuće - VODA! Bez vode
biste teško čistili sve ove
stvari. (Pokušajte očistiti auto komadom pice.)
Voda koja se nalazi u svom voću i
povrću ima jedinstvenu
kvalitetu. Za razliku od čiste
vode za piće voda u voću i povrću igra
dvojaku ulogu koja je neprocjenjivo
važna. Ponajprije, ona je sredstvo za
prijenos hranjivih tvari. Svi se
vitamini i minerali te ostali elementi koji su
sastavni dio voća i povrća
dobivaju iz celuloze i vlakna i nošeni su vodom u crijeva gdje ih tijelo
apsorbira i koristi. Kao drugo, ta ista voda, pošto ispusti hranjive tvari,
preuzima otpadne tvari i odnosi ih iz tijela. Zbog iznimne značajnosti ove
dvostruke uloge unošenja hranjivih tvari i
izbacivanja otpadnih tvari važnost
uzimanja dovoljnih količina hrane s
visokim udjelom vode (voće i povrće) je jasna sama po
sebi.
U vašoj prehrani ne treba biti isključivo hrana s
visokim udjelom vode, ali je svakako mora biti u popriličnim količinama. Osoba
čija se prehrana sastoji uglavnom od hrane s visokim udjelom vode (za razliku
od hrane iz koje je veći dio vode ili čak i sva voda uklonjena konzerviranjem
ili kuhanjem ili uz pomoć oba procesa) bez sumnje stvara okolinu pogodnu za
zdravlje i dugovječnost, mnogo više nego osoba u čijoj prehrani prevladava
hrana s niskim sadržajem vode.
Unutrašnjost vašeg tijela ne
zaslužuje manju pozornost od vanjskoga dijela. Većina ljudi kupaju se ili
tuširaju svakoga dana ili barem svakoga drugog dana. Zamislite kakva bi se
isparavanja širila iz tijela osobe koja se nije prala recimo, uh, šest mjeseci.
Znate da bi zadah bio tako ružan, tako neugodan da joj ne biste mogli prići na
dva metra, a da vam ne pozli. Uvedite tu osobu u zatvorenu prostoriju i svima će
trebati plinske maske. E, dragi moji prijatelji, dan-danas u ovoj zemlji živi
mnogo ljudi koji desetljećima nisu prali unutrašnjost svojih tijela.
Nikakvo čudo da od raka i bolesti
srca u Sjedinjenim državama svakoga
dana umire 4.000 ljudi. Njihova su
tijela iznutra toliko prljava i krcata
otpadnim tvarima koje su se
nakupljale tijekom godina i godina da ta tijela jednostavno prestaju biti
sposobna funkcionirati. Ali ne uzbuđujte se ako ste od onih koji su zanemarili
redovito pranje svojeg tijela jer nikad
nije
prekasno da učinite pravu stvar. Ako mu se dade mogućnost, vaše je tijelo uvijek
spremno očistiti se, popraviti se i održavati se. Jedno od tih sredstava, i to
ono presudno, jest uzimanje dovoljne količine hrane s visokim udjelom vode,
svježeg voća i povrća.
2. NAČELO PRAVILNOG KOMBINIRANJA
HRANE
Jesti hranu u skladnim
kombinacijama je u kemiji probave obvezno za
savršeno zdravlje. Kombiniranje
hrane djeluje ispravno, i to može potvrditi svatko
tko
u kratkom razdoblju barem pokuša uzimati kombiniranu hranu.
Postoje oni - većina ljudi koji to
nikad nisu iskušali -
koji kažu da ovo
načelo nije znanstveno, što su
prazna naklapanja. Kao rezultat Flexnerova izvještaja i medicinskog monopola na
prijelazu u ovo stoljeće, znanost o zdravstvenoj njezi je preko noći definirana
kao nešto što pripada medicini i odnosi se na liječenje lijekovima. Kako je to
moguće? Zastupnici jedne filozofije u danom predmetu ne mogu jednostavno prigrabiti riječ
"znanost" i prisvojiti je samo zbog političkog utjecaja! ZNANOST JE
ONO ŠTO DJELUJE I IMA REZULTATA! Dakako, ova jednostavna definicija znanosti koja
se temelji na zdravom razumu možda je i previše očita za one koji imaju previše
obrazovanja ili su obrazovani iznad svoje inteligencije.
Unatoč tomu, pravilno kombiniranje
hrane jest znanstveno zato što ono
ima rezultata i ne postoji na
Zemlji netko tko može dokazati suprotno.
Kombiniranje, istina je, nema nikakve veze s medicinskom znanošću koja se
temelji na liječenjem lijekovima, ali je ono važno načelo u znanosti o prirodnoj
higijeni. Isti ljudi koji danas tvrde kako je kombiniranje hrane neznanstveno
se prije deset godina nisu slagali s time da prehrana bogata vlaknima može
izliječiti rak jetre. Za deset godina govorit će vam da morate pravilno
kombinirati hranu koju jedete. Zašto su ti "stručnjaci" uvijek
posljednji koji shvate? Nakon više od dva desetljeća nepodnošljivih probavnih
bolova pravilno kombiniranje hrane uklonilo ih je kod mene u roku od dvadeset
četiri sata, a od izdanja knjige Fit
for Life u
lipnju 1985. godine primili smo tisuće pisama u kojima su ljudi širom
Sjedinjenih država sami od sebe slali svoja svjedočanstva o sličnim pozitivnim rezultatima.
Ako još niste podlegnuli umjetnosti kompliciranja, možete početi s pobiranjem
(niste li to već učinili) mnogih nagrada koje vam donosi kombiniranje hrane
prema načinu na koji radi vaš probavni sustav, a ne prema četiri osnovne
skupine hrane.
Jeste li se ikad nakon jela
osjećali umorno? Jeste li ikad primijetili
činjenicu da ste nakon jela
umorniji što je obrok bio veći? Sjećate li se
kako su vam dok ste bili dijete
govorili da ne smijete ići plivati nakon ručka jer ćete dobiti grčeve?
Razlog zbog kojega ste umorni
nakon jela jest taj što probava
uobičajene hrane troši strahovite
količine energije. U biti troši i mnogo više
energije no što je potrebno za bilo
što drugo.
Prema načinu na koji je izrađen naš želudac hrana mora tamo ostati otprilike
tri sata zbog probave prije no što nastavi do tankog crijeva. Pravilno
kombiniranje hrane je sredstvo koje osigurava da hrana koju pojedete neće
ostati u želucu duže no što bi trebala.
Baš kao i sve ostalo probavni
sustav ima određena ograničenja. Ja ne bih od vas tražio da skočite s
trokatnice jer biste se mogli teško
ozlijediti. Ne bih vas tražio da
se s 320 km na sat autom zaletite na nasip
jer biste mogli poginuti. Jedan
moj prijatelj koji je radio na gradilištu pao je s visine trećeg kata i završio
na rubu bazena, ustao i otišao. Shirley
Muldowney, profesionalna vozačica
auto-utrka, udarila je 1985. godine u
zid pri brzini od 350 km na sat, a
godinu dana kasnije već se pripremala
vratiti se utrkama. Tijelo uistinu
ima sposobnost preživljavanja kazne, ali
zašto pretjerivati? Koliko samo
padova i koliko sudara može čovjek
očekivati da će preživjeti? Da,
ljudi mogu i dalje funkcionirati čak i ako jedu gotovo sve u bilo kojoj
kombinaciji dok im god stane u usta. Ali, je li to u redu?
Ispitajmo
to.
Prastara zamisao da moramo jesti
namirnice iz svake od četiri temeljne skupine hrane u svakom obroku je
vjerojatno odgovorna za više probavnih poteškoća od svake druge prehrambene
navike. Ako promotrite bilo koju životinju u prirodi, u divljini, vidjet ćete
da rijetko gdje postoje "obroci od sedam dijelova". Zapravo, toga
nigdje nema! Mi smo jedina vrsta na Zemlji koja svoje obroke čini toliko
zamršenima. Svugdje u prirodi
su obroci vrlo jednostavni - obično je to jedna vrsta hrane po
jedna. Jeste li ikad vidjeli zeca da poseže za Rolaidsom? Jeste li ikad
vidjeli tigra s Tumsom? Žirafu s Gelusilom? Ili pandu s Pepto Bismolom? Smiješno, zar ne?
Zašto ljudi u Sjedinjenim državama
potroše više od 2 milijarde dolara godišnje na sredstva za probavu? Zašto! Je li to možda
zato što hrana u tim ispaćenim probavnim sustavima doprinosi problemu? Bi li moglo
biti što drugo? Ako
stotinu balona bude napuhano jače no što se oni dadu napuhati pa se svi
raspuknu, hoćete li to pripisati nečemu drugome, a ne činjenici da su puknuli
od previše zraka? Ako deset automobila u savršeno dobrom voznom stanju počnete
puniti kerozinom umjesto benzinom sve dok svaki od njih postane neupotrebljiv,
hoćete li shvatiti da je to zato što je upotrijebljena pogrešna vrsta goriva?
Budući da je prva funkcija
ljudskog probavnog sustava prerada hrane (najmanje 50 tona tijekom prosječnog
ljudskog života) koja se redovito unosi u tijelo, a većina kroničnih probavnih
tegoba pojavljuje se nakon uzimanja hrane,
koliko je potrebno zdravog razuma da se shvati kako je hrana zapravo problem?
Pa ipak, vrlo često nije toliko sama hrana koliko kombinacija različitih skupina
hrane koje se nasumce i bez razmišljanja nabacuju u želudac zajedno i u isto
vrijeme ono što uzrokuje poteškoće.
Evo i zašto.
Veći se dio probavljanja hrane
zbiva u želucu pomoću probavnih sokova. Vrsta probavnog soka koji se izlučuje
za probavu jedne vrste hrane ne vrijedi kod probavljanja druge vrste hrane.
Zapravo neki probavni
sokovi isključuju jedni druge kad
se silom prilika nađu u dodiru. Žalosno je što tradicionalni način jedenja u
ovoj zemlji gotovo uvijek stavlja hranu
zajedno u kombinacijama koja jamče
probavne tegobe - na primjer meso i krumpir, riba i riža, piletina i
tjestenina, jaja i prepečenac, sir i kruh, žitarice i mlijeko.
Sada već možda i govorite:
"Što time mislite? Jedem takvu hranu
cijeloga života." I ja sam je
jeo dok sam hodao uokolo s osjećajem kao da mi je u utrobu zauvijek usađen neki
užareni nož. Evo jednostavnog
razloga: Svaki pojedinačni gore
navedeni primjer je kombinacija
bjelančevina i škroba, a
BJELANČEVINE I ŠKROB NE MOGU SE U
ŽELUCU ISTODOBNO PROBAVLJATI NA ZADOVOLJAVAJUĆ
NAČIN.
Bjelančevine, uključujući svu
mesnatu hranu (znači govedina, piletina,
riba, svinjetina, janjetina ili bilo koje drugo meso
životinje), mliječni
proizvodi i jezgričavo voće
zahtijevaju probavni sok koji je po svojoj prirodi kiseo. Ugljikohidrati koji
se nalaze u kruhu, tjestenine, žitarice, krumpir (kuhani) i žitne pahuljice
zahtijevaju probavni sok koji je po prirodi lužnat.
(Rolaids, Tunis, Gelusil, Pepto Bismol =američki lijekovi za želučane i probavne tegobe, neki od njih
poznati su i na našem tržištu)
Svatko tko ima najosnovnije znanje
o kemiji reći će vam da će kiselo i
lužnato u zajedničkoj kombinaciji neutralizirati
jedno drugo. Kad istodobno jedete meso i krumpir i oni zajedno ulaze u vaš
želudac, kiselina se izlučuje kako bi razgradila odrezak, a lužine se izlučuju
da bi razgradile i krumpire.' Hrana se nalazi u želucu zbog probave, ali dok
kiseline i lužine neutraliziraju jedna drugu, za taj zadatak nema djelotvornih probavnih sokova.
I što se događa s hranom? Sjetite
se na koji je način izgrađen ljudski želudac, hrana mora ostati u njemu
otprilike tri sata prije no što prođe u tanko crijevo. No ako se hrana ne
razgradi, ona tamo stoji i, nažalost, kvari se. Jeste li ikada pojeli obrok i
nakon šest, sedam ili osam sati i dalje imali onaj osjećaj "težine" u
želucu? To je zato što hrana nije bila probavljena zbog ove ili one neskladne
kombinacije, obično je to kad
se bjelančevine jedu sa
ugljikohidratima. To u želucu stvara tako teške
zbrke da bez sumnje poželite da
vas nema. Neprobavljene bjelančevine
se raspadaju, a neprobavljeni
škrob fermentira što dovodi do kisele, loše
probave, plinova, nadutosti trbuha
od plinova, žgaravice, nervoze želuca
... i eto na! Treba posegnuti za
raznim lijekovima: Rolaids, Turns, Gelusil,
Pepto Bismol, Digel, Alka Seltzer,
Bromo Seltzer, Gaviscon, Gas-X,
Tempo, Mylanta, za mlijekom od
magnezije, Maalox, Maalox-Plus,
Riopan, Amphogel, Simeco itd., itd.
Sve probavne smetnje koje nas
nagone da uzimamo bilo koji od ovih lijekova kako bismo ublažili bol nastaj u
zbog truljenja hrane i fermentacije u želucu. Međutim zbog nekog posebnog
razloga nitko od
dijetetičara i nutricionista sa
želucima punima hrane koja se raspada ne
može podnijeti kad čuje da njihova
hrana smije tamo trunuti. To
im je tako mrsko čuti da neki od njih uporno ustraju na tomu da (i to tonom
koji bi značio da oni uistinu znaju o čemu govore) "hrana ne smije trunuti u
želucu". Dakako, to uključuje
samo one koji su operacijom uklonili centar
za zdrav razum, da tako kažem. (Ne
želim time ustvrditi da svi dijetetičari i nutricionisti pobijaju fiziološku
istinu. Zapravo su mnogi od njih stupili u
dodir s nama kako bi nas
izvijestili o uspješnoj primjeni ovih novih informacija.)
Svatko tko izjavi da hrana ne
smije trunuti u želucu kriv je za krajnje, neoprostivo nepoznavanje
fiziologije. Jedno je ako to ustvrdi netko tko vlada područjem za koje nije
potrebno znanje o zbivanjima u ljudskom
tijelu, ali za neke navodne
stručnjake za prehranu takvo je trabunjanje
neoprostivo. Pitam se je li itko
od tih "stručnjaka" ikad povraćao. Ta čak i
stručnjak za prehranu zna da se
povraćana hrana izbacuje iz želuca - ne
iz crijeva ili jednjaka, već iz
želuca. A kad se hrana (koja je trebala iz
želuca proći dalje za otprilike
tri sata) povraća šest, osam ili čak deset sati pošto je pojedena, zbiva se
nešto vrlo pogrešno. I kakav miris ta
povraćana hrana ima? Ugodan ili
užasan? Privlačan ili pokvaren? Ona ima pokvaren
miris zato što je pokvarena. Nimalo privlačno, znam, ali to je istina.
Nevjerojatno je da čak niti dokaz
o tomu kako tijelo odbija hranu
nije dovoljan da bi uvjerio još i
tvrdoglavije "stručnjake" od ovih. Jedan
takav slučaj koji je toliko
klasičan da ga moram ovdje navesti zbio se na
nekoj javnoj diskusiji u kojoj sam
i sam sudjelovao. Jedan od sudionika
koji nije smatrao da hrana smije
trunuti u želucu ispitivao je
vjerodostojnost kombiniranja hrane
pa je izjavio da ne postoje znanstveni
dokazi koji bi njezinu osnovanost
potvrdili. Istaknuo sam da postoji gomila znanstvenih dokaza u prilog tomu,
počevši od dr. Ivana Pavlova, jednog od najvećih znanstvenih istraživača svih
vremena, Nobelovca koji je svojim radom utro put istraživanju u tomu području,
što služi kao potvrda našim informacijama o kombiniranju hrane. Ovo je smjesta
bilo odbačeno kao nevažno, premda je "stručnjak" priznao da o tome
nema saznanja - klasičan primjer stava koji bi sažeto bio ovo: "Ja sam
svoje rekao, nemojte me zbunjivati s činjenicama."
Na temelju kojih podataka je ovo
pobijanje bilo izvedeno? Sasvim
slučajno se izneseno nije slagalo
s onime što je "stručnjak" želio
da
bude
istina! Pa ipak, do dana današnjeg
nije rad dr. Pavlova nikada bio
opovrgnut.
Bilo je vrlo teško uzeti kao
ozbiljno sve što je ta osoba nakon toga
imala za reći. Radi se o tomu da
se neki ljudi bez obzira na sve uporno drže
uvjerenja koja njeguju i ne osvrću se na nedvojbene dokaze koji pokazuju da je
istinito upravo suprotno. Ali znate li što? Još ima ljudi koji tvrde da je Zemlja
ravna. Ima ljudi koji tvrde da nikad nije bilo
Holokausta.
A ima i ljudi koji uporno tvrde da hrana ne smije trunuti u
želucu. Dobro. Netko mora izvući
one milijarde dolara kojima se održava
proizvodnja antacida . Samo
nemojte vi biti među njima. Pustite da
želudac boli one
"stručnjake" koji ne vjeruju u kombiniranje hrane.
A što je s onima koji redovito
jedu te neželjene kombinacije bez nekih izraženijih probavnih smetnji? No,
ljudsko je tijelo izvanredno prilagodljivo.
Ono ima tu sposobnost da preživi poprilično mnogo
zlouporabe te da i dalje
funkcionira s prividnom lakoćom. Ali imaju li ti ljudi ikad kakve druge
poteškoće? Glavobolje? Obamrlost? Osipe na koži? Bolove u leđima? Prehlade?
Nesanicu? I ove tegobe mogu biti rezultat oslabljene i nedjelotvorne probave.
Posljedica nekritičkog kombiniranja hrane koje je proturječno načinu na koji je
probavni sustav izgrađen te načinu na koji on djeluje uzima danak među
američkim stanovništvom. O tome svjedoče i proizvođači prepisanih i
neprepisanih lijekova. No cijela se situacija može izbjeći vrlo jednostavno i
lako. Štoviše, možete u vrlo kratkom roku dobiti i jasne dokaze o
djelotvornosti pravilnog kombiniranja hrane.
Jednostavno pokušajte ispravno
kombinirati. Ako želite pojesti odrezak ili komadić piletine ili ribe,
jednostavno se odrecite u tomu obroku uzeti i nešto što sadrži škrob (krumpir,
riža, kruh, tjestenina). Kombinirajte
s mesom nešto iz izbora dobro
pripremljenog povrća - na pari, pirjanog na roštilju, pečeno ili kakvo god
povrće volite - i nadopunite to s finom
miješanom salatom. Nema potrebe da
budete gladni ili da ne uživate u
hrani koju volite. Samo nemojte
jesti sve u isti čas. Ako ste željni krumpira, odlično! Pojedite pečene krumpire
ili kao glavno jelo u tom obroku, s odabranim
povrćem i salatom. Ili možda želite neko izvrsno jelo s tjesteninom. Nema
problema. Neka to bude sa sosom od povrća i
salatom. Ako ste imalo slični
meni, tada jednostavno obožavate stišnjeni
krumpir s umakom od pečenke i
dvopekom. O da! Ali, reći ćete vi, to tako
debljal Pogrešno! To
deblja samo kad se jede uz pečenku ili neke druge
bjelančevine. To je ono zbog čega
nastaje problem. Kad ih jedete s
povrćem i salatom umjesto na
tradicionalan način, možete uživati u
"zabranjenim" omiljenim
jelima poput ovih pa tako ne
morate svjesno
uništavati svoje tijelo i
dugovječnost tako što pridonosite količini otrova u
svom tijelu.
Hrana koja se u vašem probavnom
sustavu kvari neće donijeti ništa
hranjivoga, ona će samo povećati
razinu vaše toksemije.
Kombiniranje hrane djeluje, u to
možete biti posve sigurni. Ali molim vas, NEMOJTE NAM VJEROVATI. Mi nikoga ne
tražimo da nam bilo što vjeruje. DOKAŽITE TO SAMI SEBI. To je izvanredno
jednostavno.
Uzimajte kroz cijeli jedan tjedan
sve svoje obroke na tradicionalan način.
Drugim riječima, pomiješajte sve
skupine hrane zajedno u svakom obroku, baš kao što to zagovaraju neki
dijetetičari i nutricionisti. A onda tijekom drugog tjedna slijedite prijedlog
da se ne- miješaju bjelančevine i
ugjjikohidrati u istom jelu. (Čak
ni najnazadniji dijetetičar ne bi smatrao da ima neke opasnosti u tome što
nećete uzeti krumpir uz odrezak.) Na kraju toga drugog
tjedna znat ćete bez i najmanje moguće sumnje što to
pravilno kombiniranje hrane pruža. Ako uistinu želite
potvrditi koliko je kombiniranje
hrane djelotvorno, nakon jednog tjedna pravilnog kombiniranja obroka vratite se miješanju bjelančevina
i škroba u vašim obrocima.
Tu ćete naći nepobitne dokaze. Vidjet
ćete da to nema nikakve veze s vjerovanjima. To je sasvim jednostavno. To je način
na koji vaše tijelo djeluje i čim počnete poštivati njegove napore, a ne ih
izbjegavati i sprečavati, dobit ćete kao rezultat zdravlje i vitalnost.
Vrijedi li kombiniranje hrane za
svakoga? Da. Apsolutno za svakoga. Ljudska bića imaju nešto što se zove
probavni sustav specifičan
za vrstu. Unutarnji rad svih vrsta
životinja jednak je načinu rada unutar
njihovih vrsta. Probavni sustavi
svih pčela bilo gdje na svijetu su posve
jednaki. Probavni sustavi svih
žirafa, konja, klokana, tobolčara, gorila ili
ljudi rade na isti način kao i
probavni sustavi svih drugih unutar njihove
vrste. Nigdje nećete pronaći
znanstveni tekst iz područja fiziologije koji
poučava da ljudi imaju međusobno
prirodno različite probavne
sposobnosti. Nigdje nećete pronaći
niti najmanji dokaz da se ljudi razlikuju po svojoj biološkoj opremi. Ono što
se događa u želucu jedne osobe jednako je onomu što se događa u želucu bilo
koje druge osobe bilo gdje na svijetu. Zato kažem da to nema nikakve veze s
uvjerenjima. Čak i ako odbijete povjerovati u kombiniranje hrane, ono će i
dalje biti za vas djelotvorno, unatoč vašoj nevjerici. Bit će djelotvorno čak i
za one
dijetetičare i nutricioniste koji
su obrazovani toliko iznad razina svojih
sposobnosti da znaju mnogo toga
što nije dobro postavljeno (iako bi neki
radije da ih dograbi neka divlja
životinja nego da to priznaju).
Pravilno kombiniranje hrane ne može se opovrgnuti i
ja pozivam
svakoga da učini tako nešto.
Ovdje, u konačnoj analizi, nalazi
se ono najvažnije. Vama ne čini
nikakvo dobro da slušate
stručnjake kako se natežu o tome tko je u pravu.
Najjednostavnije je na svijetu da
vam netko kaže: "Ja mislim da je to
istina", pa ustanoviti kako
netko drugi kaže: "Ne, nije." Kako znate što je
ispravno? Dokažite to sami sebi u
najvećem laboratoriju na svijetu: vašem tijelu. Ako tjedan dana pravilno
kombinirate vaše obroke pa osjetite golemo poboljšanje te budete sposobni
odbaciti sve lijekove za probavne smetnje, hoće li vas ikoji stručnjak s bilo
kakvim količinama podataka uvjeriti da se vratite navikama koje su vam
prouzročile boli? Ne tražimo ništa drugo doli vašu poštenu procjenu u sklopu
jednostavnog,
jednotjednog pokusa koji se može
izvesti s najvećom lakoćom."
3. NAČELO PRAVILNOG UZIMANJA VOĆA
Pošto ste pročitali ovo, možda
ćete upitati: "Kako to mislite pravilnog
uzimanja voća? Pravilno je da ga
stavite u usta i prožvačete."
To je istina, ali je također nužno
shvatiti način na koji radi vaš
probavni sustav. Postoje vrlo
specifični tjelesni uvjeti u kojima se voće
može iskoristiti na
najdjelotvorniji način. Voće ima posve jedinstvenu
kvalitetu što se tiče njegova probavljanja.
Kako sam već istaknuo u opisu
pravilnog kombiniranja obroka, hrana mora ostati u želucu otprilike tri sata.
Postoji jedna iznimka: voće.
Voće je jedina hrana na svijetu
koja ne zahtijeva probavu u želucu. Ono
(sadrži svoje vlastite probavne
enzime i kad je voće zrelo ono je već (
gotovo prošlo probavni proces te
zahtijeva samo oko dvadeset do trideset minuta boravka u želucu prije no što
prođe dalje u crijeva gdje se hranjive tvari apsorbiraju i budu iskorištene u
tijelu.
Budite svjesni činjenice da voće
sadrži sve potrebne hranjive tvari
koje zahtijeva vaše tijelo kako bi
održalo život. To uključuje glukozu iz
ugljikohidrata za energiju i
vitamine, minerale, masne kiseline te
aminokiseline za izgradnju
proteina. Ovdje u igru ulazi riječ pravilno.
Da
bi se tijelu omogućila uporaba tih temeljnih elemenata, potrebno je zadovoljiti
dva osnovna preduvjeta. Ponajprije se voće zbog svoje prilično istančane strukture
mora jesti samo u svježem, zrelom stanju. Bilo da se radi o voćnom soku ili o
cijelom voću, jedino svježe može ono
biti značajno i vrijedno za tijelo. Konzervirano ili kuhano voće ili pasterizirani
sok (kao što je sok napravljen iz koncentrata) će fermentirati u vašem želucu pretvarajući
se u kiseline te zapravo pridonijeti toksičnom opterećenju tijela, dok svježe voće i voćni
sokovi djeluju tako da pomažu tijelu da se očisti
od
toksičnog otpada. ,
Kao drugo, da bi brže prošlo kroz
želudac kako to zahtijeva tijelo,
VOĆE SE MORA JESTI SAMO, NA PRAZAN
ŽELUDAC. NE SMIJEMO
GA JESTI UZ NEŠTO DRUGO NITI ODMAH
NAKON NEKOGA DRUGOG JELA. Tradicionalna navika uzimanja voća uz obrok ili kao
desert je upravo razlog što ljudi imaju toliko mnogo pogrešno stvorenih pojmova
o tomu da voće deblja, da stvara kiselinu, da ima previše kalorija ili da je štetno
za hipoglikemiju. Ako voće mora ostati u želucu s drugim vrstama hrane koje se
duže probavljaju, ono brzo fermentira i upliće se u probavu ostale hrane u
želucu. Pod tim uvjetima voće zaista ima negativne posljedice. Međutim ako se
uzimaju ispravno, znači sami
za sebe na
prazan želudac, svježe voće i
sokovi mogu imati samo pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.
Dokažite to i sami. Uzmite
nekoliko namirnica uključujući i voće na
kraju svakog obroka, a zatim
uzmite nekoliko obroka tako da pojedete
najprije voće pa pustite da prođe
dvadeset do trideset minuta prije no što
pojedete ostatak obroka. Uvjerite
se da li postoji osjetna razlika u onome
kako se osjećate.
Ovdje voće u najvećoj mjeri služi
vašemu zdravlju i dugovječnosti.
Ako još niste pročitali knjigu Fit for Life, čeka vas senzacija. Odmah ću
vam to reći: TRADICIONALAN DORUČAK
JE JEDNA OD
NAJNEZDRAVIJIH PREHRAMBENIH NAVIKA
U CJELOKUPNOM
POSTOJANJU OVE ZEMLJE. Sve to
reklamiranje ideje da je doručak
najvažniji obrok u danu je gomila
komercijalnih gluposti. Ta je propaganda mamac za svakoga tko ne posjeduje
znanje o ljudskoj fiziologiji. Ona služi komercijalnim interesima. Čak i
dijetetičari i nutricionisti, za koje čovjek očekuje kako su pametniji, pali su
kao žrtve zavjere koju su skovali proizvođači žitnih pahuljica početkom ovog
stoljeća kako bi prevarili i zbunili ljude tako da ovi počnu jesti njihove
proizvode svakoga dana odmah ujutro pošto se probude. Doručak je najvažniji
obrok u danu koji treba preskočiti*.
Vaš
vlastiti zdrav razum, ono što strašno nedostaje današnjim
"stručnjacima", potvrdit će vjerodostojnost ove tvrdnje.
Sjetit ćete se kako smo ukazivali
na to koliko je energije potrebno
za probavljanje uobičajene hrane.
Zapamtite, probava troši više tjelesne
energije nego bilo koja druga funkcija.
Hrana
koja se stavlja u želudac ima najveću prednost, a tijelo mora s probavom odmah
krenuti. Ona zahtijeva goleme količine energije kako svjedoči tradicija
popodnevnih siesta i upozorenje da se ne ide plivati nakon ručka kako se
energija ne bi morala podijeliti između probave i tjelesne aktivnosti.
Kakve su vaše uobičajene sklonosti nakon jela?
Odmoriti se ili trčkarati unaokolo? Možda se sjećate posljednjeg blagdana?
Pošto ste nekako pronašli način na koji ćete strpati u sebe još jedan zalogaj,
jeste li
poželjeli raditi neke vježbe
skakanja ili malo prijateljevati s ležajem? Kad
se ujutro probudite, baš tada
imate na raspolaganju više energije nego u
bilo kojem drugom dijelu dana. Ako
pojedete obilan doručak, iskoristit ćete obilnu količinu raspoložive energije.
Tu sada dolazi do izražaja poznata američka stanka za kavu. Pošto ste pojeli
tradicionalan doručak koji djeluje kao pljuska načelu pravilnog kombiniranja
hrane, tijelo tako teško radi probavljajući ga, iskorištavajući energiju toga
doručka da se mora pokrenuti ravno do automata za kavu po ono nešto što će vas
"podignuti".
Tragedija je u tom da je energija
koja je zatražena za probavu doručka
ona energija koja je trebala biti
iskorištena kao gorivo u ciklusu eliminacije.
Umjesto toga ona je preusmjerena
na želudac i na taj način teško
zaprečuje iznimno važan
svakodnevni ciklus čišćenja. Ako se ovakav
scenarij odigrava svakoga dana, to
znači da se tom presudnom ciklusu
nikad ne dopušta
obavljati njegove funkcije koje donose zdravlje. Loše
zdravlje je tada jedina moguća
posljedica.
Kad redovito sprečavate svoj
ciklus eliminacije, zajamčeno
postavljate time temelje narušenom
zdravlju. Unesite u prehranu voće,
jedinu namirnicu koja gotovo i ne zahtijeva energiju za probavu. To je
savršeno jelo za jutro. To je jedina hrana koja bi se
ujutro trebala jesti. Ako želite da vaš ciklus eliminacije pošteno pročisti
vaše tijelo - a zašto to ne biste htjeli - JEDINA NAJBOLJA NAVIKA KOJU UOPĆE
MOŽETE
RAZVITI JEST NAVIKA UZIMANJA
ISKLJUČIVO SVJEŽEG VOĆA I
SVJEŽIH VOĆNIH SOKOVA OD
VREMENA KAD SE PROBUDITE PA
DO PODNEVA. Isključivo to! Sve će
drugo ostati u vašem želucu i biti
zaprekom u vašem ciklusu
eliminacije.
Dakako, to ne znači da je sve
propalo ako se povremeno ne budete držali ove strategije. Ne, ne! Pa ipak, što
manje budete kršili to načelo, to bolje. Čak i ako jedete voće ujutro samo dva
ili tri puta u tjednu, to je bolje nego ništa. Ali prije no što ovo prihvatite
ili odbacite, pokušajte!
Kako smo rekli, najlakše na
svijetu je dokazati istinitost toga za sebe. Ne
vjerujte nam. Jednostavno
pokušajte kroz jedan tjedan pa idući tjedan ne
činite to. Vidjet ćete! Ne trebate
stručnjaka da vam kaže kako se vi
osjećate bolje. Vi ćete to znati!
Ništa ne uspijeva poput uspjeha, i nema
boljeg dokaza o vrijednosti nečega
od dobrih rezultata.
Razlog za kratko proučavanje tri
tjelesna ciklusa i ova tri načela
uzimanja hrane jest taj što je to
sastavni dio razumijevanja i iskorištenja
elemenata zdravlja. Kad pogledate
zgradu od cigle, nećete bez pomnijeg
promatranja zamijetiti žbuku
između cigala koja cijelu strukturu drži
zajedno. Gore opisana načela su za
prirodnu higijenu i elemente zdravlja
ono što je žbuka za cigle.
Opširniji opis tih načela molim vas potražite u
knjizi Fit for Life.
Nema komentara:
Objavi komentar