Poppy field

Poppy field

Kineska studija




Kineska studija : 

Najsveobuhvatnija studija o 

prehrani ikad provedena



Dr. T. Colin Campbell, profesor emeritus prehrambene biokemije na Sveučilištu Cornell, voditelj je 'Kineske studije', jedne od najopsežnijih studija ljudske prehrane svih vremena, i autor istoimene knjige.

Čitava duga i plodna karijera dr. Campbella bila je povezana s istraživanjem kancerogenih spojeva i bjelančevina. Radeći na MIT-u pomogao je u otkriću dioksina, jedne od najotrovnijih poznatih kemikalija. Kasnije je koordinirao tehničku pomoć za nacionalni projekt poboljšanja prehrane filipinske djece, među kojom je bio neuobičajeno raširen rak jetre. Program je uglavnom bio koncentriran na povećanje količine bjelančevina u prehrani, posebno bjelančevina životinjskog porijekla koje se smatraju kvalitetnijima.

U tom projektu dr. Campbell saznao je nešto što je bilo potpuno suprotno svim očekivanjima i što će oblikovati nastavak njegove karijere - upravo djeca iz najimućnijih obitelji, koja su imala prehranu najbogatiju bjelančevinama životinjskog porijekla, imala su i najviši rizik od dobivanja raka jetre!

To ga je ponukalo da pokrene detaljan laboratorijski program koji će istražiti ulogu prehrane, posebno bjelančevina, u razvoju raka. Rezultati su opet bili šokantni. Niskoproteinska prehrana kod pokusnih životinja inhibirala je prvu fazu nastanka raka pod utjecajem kancerogenih tvari, bez obzira na njihovu dozu. U kasnijim stadijima bolesti niskoproteinska prehrana također je dramatično blokirala rast raka.

Prema riječima dr. Campbella, «Bjelančevine iz prehrane pokazale su se toliko moćnima u svom djelovanju da smo mogli pokrenuti i zaustaviti rast raka samo mijenjanjem konzumirane količine.» Neočekivano je bilo i to što su takav utjecaj pokazivale samo bjelančevine životinjskog porijekla, uključujući i kazein, koji čini 87% bjelančevina kravljeg mlijeka.

Njegovo istraživanje nije stalo na eksperimentalnim studijama na životinjama, i 1983. započet je 'Kineski projekt', poznat kao i 'Kineska studija', koji traje još i danas. Ta je studija jasno pokazala da su ljudi koji su jeli najviše hrane životinjskog porijekla imali najviše stope raka i kroničnih bolesti, te da je čak i relativno malen unos hrane životinjskog porijekla bio povezan sa štetnim učincima. Ljudi koji su jeli najviše hrane biljnog porijekla bili su najzdraviji i nisu bili skloni kroničnim bolestima.

Po mnogima, ovo je jedna od najvažnijih knjiga o prehrani ikad napisana. Utemeljena na pedantnim višegodišnjim istraživanjima, knjiga pruža odgovore na najvažnija prehrambena pitanja našeg vremena: Što doista uzrokuje rak? Kako izliječiti srčane bolesti, dijabetes i druge zapadnjačke bolesti putem prehrane? Kako možemo produžiti vlastiti život, te kako zaustaviti epidemiju pretilosti?

***

(Knjigu možete pronaći na internetu u PDF formatu i iskreno je preporučujem)

Nema komentara:

Objavi komentar