Poppy field

Poppy field

Stolna, stonska ili himalajska sol?







STOLNA I KUHINJSKA SOL


Ako želite da vaše tijelo funkcionira ispravno, potrebna vam je cjelovita sol sa svim prirodnim elementima. Današnja najčešća stolna sol je nezdrava i nema nikakve sličnosti sa prirodnom solju. Stolna sol zapravo sadrži 97,5% natrijeva klorida i 2,5%kemikalija poput joda. Sušena na više od 650ºC, pretjerana toplina mijenja prirodnu kemijsku strukturu soli što povećava mogućnost zdravstvenih problema.


Tipična stolna i kuhinjska sol iz vašeg dućana je bila «kemijski očišćena».
Nakon što se obična sol kemijski očisti, ono što ostaje u njoj je natrijev klorid – neprirodan kemijski sastojak soli kojeg vaše tijelo doživljava kao nešto potpuno strano. Ovaj oblik soli nalazi se u gotovo svakoj prokuhanoj hrani koju jedemo. Zbog toga, kada dodajete još soli već zasoljenoj hrani, vaše tijelo dobiva previše soli kojom ono ne može raspolagati.
Tipični kristali stolne soli potpuno su odvojeni jedni od drugih. Stolna sol je kao hrana potpuno beskorisna i moguće je da djeluje kao vrlo razarajući otrov. Da bi vaše tijelo probavilo kristale stolne soli, treba uložiti ogromne količine energije. Neorganski natrijev klorid smeta ravnoteži tekućina i plinova i stalno zadaje previše posla likvidacijskim tijelima, što može oslabiti vaše zdravlje. Kada tijelo pokuša izolirati višak soli kojoj smo izloženi, molekule vode moraju okružiti natrijev klorid i razgraditi ga na natrijeve i kloridne ione da bi pomogle tijelu neutralizirati ih, tj. razgraditi.
Da zaključimo, voda u savršenoj strukturi koja je već pohranjena u stanicama, mora biti uzeta iz njih da bi se neutralizirao neprirodan natrijev klorid. Ovo rezultira dehidracijom stanica što ih može preuranjeno ubiti.


Za svaki gram natrijevog klorida kojeg tijelo ne može apsorbirati, ono koristi 23 puta više vode iz stanice da bi ga neutraliziralo. Često konzumiranje stolne soli uzrokuje višak tekućina i plinova u ljudskom tkivu, što može dovesti do:
- Ružnog celulita
- Reume, artritisa i gihta
- Bubrežnog kamenca i kamenca na mjehuru.
Kada uzmete u obzir da prosječna osoba dnevno unese u svoj organizam od 4.000-6.000 mg natrijeva klorida, a neki čak i do 10.000 mg na dan, jasno je da je ovo ozbiljan zaključak.
Kalcijev karbonat, magnezijev karbonat i aluminijev hidroksid česti su dodaci stolnoj soli kako bi poboljšali njenu sposobnost izlijevanja. Aluminij je laka legura koja se smješta u mozgu – mogući uzrok Alzheimerove bolesti.



 STONSKA SOL

Solana u Stonu, jedna od tri solane u Hrvatskoj, najstarija u Europi i moguće na svijetu. Potječe iz 14. stoljeća i danas je u funkciji. Nastala je nakon što je Dubrovačka Republika 1333.kupila Ston i 1360. opasala ga obrambenim zidom. Ston je postao idealna lokacija za solanu koja je Republici donosila najviše, 15 900 dukata godišnje. Postojalo je mnogo odredaba koje točno reguliraju proizvodnju i trgovinu solju na području Republike. Najveća je zarada postignuta1611. godine.
Solana je podijeljena na bazene od kojih je svaki osim Munda nazvan po nekom kršćanskom svecu. Solana izgled i način proizvodnje dosad nije mijenjala.2007. se u Stonu u 9 kristalizacijskih bazena obere 530 tona soli, oko 59 tona po bazenu.

Jeste li znali da je sol iz Paške i Stonske solane najčišća na Mediteranu? Jeste li čuli za "berbu soli"? Od mora do soli - od kaplje do kristala

Sol u prirodi dobivamo iz dva izvora: visokovrijedna morska sol nastaje isparavanjem mora, a manje kvalitetnu kamenu sol vadimo iz podzemnih rudnika soli. No morska sol je zdravija jer obiluje mikro-elementima i mineralima te je stoga i na popisu WHO-a kao namirnica preporučena za zdravu ljudsku prehranu. 

Dobivanje soli iz mora nepromijenjen je postupak kojim su se koristili još stari Rimljani i vrlo je jednostavan ukoliko su zadovoljeni osnovni uvjeti. Kao prvo, more iz kojeg se vadi sol mora biti izuzetne čistoće i povećanog saliniteta (slanoće). Potom, temperatura vode i klimatski trebaju djelovati na povećano isparavanje vode te na kraju, potrebno je pronaći plitak i prostran zaljev izoliran od morskih gibanja u kojem će se postupak isparavanja nesmetano odvijati. 


Sol se inače samo (a nažalost) može nabaviti na području Dubrovnika, Pelješca i Neretve sve do Ploča.

Autor ovog bloga je koristi i može primijetiti kako je ova sol jako ukusna, nije gorka i ima blago sivkastu boju u odnosu na običnu morsku sol koju kupujemo u trgovini. Moja iskrena preporuka važi za Stonsku sol (bez reklame) kojoj je inače cijena u maloprodaji oko 8 kn.




Himalajska sol

Himalajska sol najčišća je sol na Zemlji. Podrijetlom je iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom – sadrži 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanome sustavu postizanje ravnoteže i pomlađujućega učinka, obnavljajući tekućine i nadopunjujući zalihe elektrolita. Kopa se u podnožju Himalaje i melje ručno kako bi se sačuvale sve vrijednosti i dale joj posebnu ulogu opisanu imenom KRALJEVSKA SOL. 

Uporaba: umjesto kuhinjske soli – za začinjanje hrane, terapeutske napitke i kupke.
Sol je važna za život – ne može se živjeti bez nje. Međutim, većina ljudi ne shvaća da postoji velika razlika između standardne stolne pročišćene soli - soli za kuhanje koju je većina ljudi naviknula koristiti i zdrave prirodne soli...

Čista Himalajska kristalna sol ne sadrži otrove i posjeduje 84 minerala i elemenata potrebnih za vaše optimalno zdravlje! Ova sol je stara više od 250 milijuna godina.
Sol iz Himalaja poznata je kao «bijelo zlato» zbog toga što sadrži ione iz pohranjene sunčeve svjetlosti. Zajedno sa čistom izvorskom vodom, Himalajska kristalna sol nudi sve prirodne elemente identične elementima u ljudskom tijelu – iste one elemente čije je postojanje otkriveno u pramoru (ili prvobitnom moru).

Blagodati korištenja prirodne Himalajske kristalne soli, koja sadrži 84 elemenata od kojih se sastoji i ljudsko tijelo, uključuju:
- Regulaciju vode kroz vaše tijelo, regulaciju pretjerane kiselosti iz stanica, posebno moždanih,
- Regulaciju razine šećera u krvi i smanjivanje stope starenja,
- Pomoć u proizvodnji hidroelektrične energije u stanicama vašeg tijela,
- Apsorpciju čestica hrane kroz vaš crijevni sustav,
- Pomoć pri čišćenju sluzi i šlajma iz pluća – osobito korisno kod astme i cističnih fibroza,
- Djeluje kao jak prirodni antihistaminik i pomaže pri čišćenju sinusa,
- Sprječava grčenje mišića,
- Učvršćuje vaše kosti – osteoporoza se može pojaviti kada tijelo treba više soli pa ga uzme iz kostiju,
- Regulira vaš san – prirodni hipnotizer,
- Održava vaš libido,
- Sprječava širenje vena na vašim nogama i bedrima,
- Stabilizira nepravilne otkucaje srca – spojena s vodom važna je za regulaciju krvnog tlaka.


Današnja stolna i kuhinjska sol lišena je bitnih elemenata u tragovima i minerala koji čine Himalajsku kristalnu sol tako cijenjenom. Kristalna sol sazrijevala je više od 250 milijuna godina pod jakim tektonskim tlakom, daleko od ikakvog vanjskog utjecaja i zagađenja. Njena jedinstvena struktura također sadrži prvobitnu vibracijsku energiju. Svi prisutni kristali soli, neznatne količine minerala i elemenata u tragovima toliko su malene da ih naše stanice mogu lagano apsorbirati. Kristalna sol iz Himalaja ne otežava naše tijelo kao ostale soli. Našem tijelu je teško apsorbirati previše kristala soli jer su mehanizmi koji reguliraju taj proces snažni i učinkoviti. Prirodni kristali soli uvijek imaju uravnoteženo djelovanje i ne pridonose nastajanju visokog krvnog tlaka kao obična stolna sol. Red elemenata kristalne soli oblikuje spoj u kojem je svaka molekula međusobno povezana. Ta povezanost dopušta da titrajući sastavni dijelovi soli koji se sastoje od 84 elemenata budu u skladu jedan s drugim i da utječu na ravnotežu soli.

Kada govorimo o cjelokupnoj snazi prirodne soli, ništa nije usporedivo s Kristalnom himalajskom soli. Evo zašto:
- to je najveći stupanj prirodne soli,
- elektronskim mikroskopom vidljiva je njena savršena kristalizirana struktura,
- vađena je i oprana ručno,
- kristalna sol je imuna na elektromagnetska polja,
- kristalna sol ne sadrži tvari koje zagađuju okoliš,
Kemijski otpad i izlijevanje otrovnih tekućina zagadili su oceane do alarmantnog stanja, tako da današnja morska sol nije ni približno zdrava za korištenje. Himalajska kristalna sol je čista sol koja je vađena i oprana ručno i potpuno je nezagađena.
Ključni minerali u Kristalnoj himalajskoj soli uspostavljaju tjelesnu ravnotežu
Kristalna himalajska sol u prirodnom obliku, sa svom svojom vibracijskom nedirnutom energijom, pomaže tijelu da se vrati u stanje ravnoteže. Bez ravnoteže elektrolitne tekućine, tijelo premješta ravnotežu kemikalija koje vode do tjelesne funkcije.

Čuven Frezenijev institut u Europi analizirao je Kristalnu himalajsku sol i dokazao da ima zapanjujuće mnogo važnih minerala i elemenata uključujući kalij, kalcij i magnezij. Ta tri elementa pomažu tijelu da postigne ravnotežu obnavljajući fluide i nadopunjavajući zalihe elektrolitne tekućine kada god se puno znojimo.
Preporučujem vam da koristite Himalajsku sol za kupke jer kada voda postane slana, zdravi minerali otopljeni u vodi ulaze u vaše tijelo kroz kožu u obliku iona. Ovo će uzrokovati prirodni razvoj stanica u sloju živih stanica što je povoljno za svakoga.
Korištenje slane kupke od Himalajske soli je posebno preporučeno za ljude sa:
- različitim kožnim bolestima,
- reumom i bolestima zglobova,
- posebnom brigom zbog operativnog zahvata,
- ginekološkim bolestima,
- infekcijama koje se iznova javljaju,
- teškim ubodima insekta, žuljevima ili ranama,
- razdraženom kožom zbog otrovnog hrasta ili bršljana

Himalajska sol ima više utjecaja na vaše zdravlje koje možete popuniti služeći se drugim prirodnim pristupima. Zaista je zapanjujući dodatak kojeg većina prirodno medicinskih profesionalaca još nije prepoznala.

Na primjer, bolujete li od ijedne navedene bolesti?
- akne,
- infekcije sinusa i upala uha,
- «bolest vožnje», tj. mučnina nastala od vožnje,
- začepljen nos,
- osip,
- gnojno grlo,
- astma,
- bronhitis





Nema komentara:

Objavi komentar