Poppy field

Poppy field

Zaista brzi kruh

Želite li napraviti zdrav i jednostavan kruh bez dizanja tijesta (ako ga još uvijek jedete) onda ste na pravom mjestu.
Poznata je stvar da žitarice (čitaj škrob) stvaraju mnogo šećera u krvi, time i kiselost organizma, dok je gluten iz brašna zadužen za stvaranje sluzi koja lijepo poslije začepljuje krvne žile i time otežava rad srca, lijepi crijeva itd...

Znači bilo bi najbolje unos žitarica izbaciti ili bar smanjiti.
Ali ako ipak ne možete bez kruha (baš kao ni ja) onda bar nemojte jesti kruh iz pekare, jer tamo nam prodaju isto namjensko brašno, za svaki kruh koji jedemo i vodu kojom obilno pune taj kruh, uz nešto malo tragova onog brašna po kojem se taj kruh zove, te još neke dodatke kao što su boje, zaslađivači i emulgatori.
Moram još spomenuti i kruh iz zdravih dućana. On je stvarno dobar i onakav kako se zove, ali je bezobrazno skup, kao i sve iz tih trgovina.
Zato ne budimo lijeni već ga napravimo sami.

Pa poslušajte:

Sastojci

1 kockica di-go svježeg kvasca
500 g bilo kojeg brašna (moja kombinacija: 250 g integralnog, 150 g raženog i 100 g polubijelog brašna)
450 ml mlake vode
2 žličice soli
sjemenke po želji

Priprema

1. Kvasac pomiješati s vodom i soli u mlakoj vodi. Dodati i druge sastojke zajedno u veću zdjelu i odmah sve dobro izmiješati  mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta kao što je inače tijesto za kruh nego žitka.
Ne pušta se da se tijesto počne dizati već odmah

2. Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu. Zatim bez dizanja tijesta odmah

3. Peći 60 min na 200 stupnjeva u običnoj pećnici ili u pećnici na vrući zrak 50 min na 170 stupnjeva.

4. Izvaditi kruh iz peći, istresti ga iz posude i pustiti da se ohladi. (Tko voli, jede ga toplog - tada je kora tvrđa. Tko voli mekši kruh - staviti ga u papirnatu vrećicu, zatim umotati u najlonsku vrećicu i pustiti neko vrijeme.)

U ovakvom omjeru dobije se 800 g kruha.

Takav kruh može potrajati nekoliko dana. Svjež i vlažan ostaje ako se čuva u papirnatoj vrećici umotan u najlon.

Evo kruha iz moje kućne radionice:



Dobar tek!

(Tko je na području Splita zainteresiran za integralno brašno mljeveno na pravoj vodenici ili kruh od istog takvog brašna neka se javi na moj mail: 
zdravo.zdravije.najzdravije@gmail.com)




Nema komentara:

Objavi komentar